51 Tahun Merdeka masih tidak tahu bercakap bahasa melayu

Rajeshvari demands apology from Immigration
IPOH: Young mother M. Rajeshvari, who was recently released from the Lenggeng Immigration depot for illegals in Negri Sem- bilan, wants an apology from the department’s director-general for her wrongful detention.

Perak Health, Environment and Human Resources Committee chairman A. Sivanesan relayed Rajeshvari’s demand during a press conference yesterday as she is not fluent in Bahasa Malaysia.

He said it had been two weeks since Rajeshvari’s release, but department director-general Datuk Mahmud Adam had been “dead silent” on the matter.

“There is no apology, offer of compensation or visit to her Kampar house to explain her wrongful detention,” he told reporters yesterday.

It was reported that Rajeshvari spent 11 agonising months at the depot because she could not recall her MyKad number and was not fluent in Bahasa Malaysia.

The 22-year-old, who was six months pregnant then, was waiting for a relative at a coffeeshop in Brickfields, Kuala Lumpur, when a raiding police party asked to see her MyKad.

She failed to produce her MyKad as she had lost it.

Noting that Rajeshvari planned to sue the department, Sivanesan said the police officer and Immigration Department officer involved in her arrest and subsequent detention should come forward and explain.

Urging the department to check all detention depots in the country, Sivanesan said he feared that Rajeshvari’s case could be just the tip of the iceberg.

Ipoh Barat MP M. Kulasegaran, who was also present, said when Rajeshvari was charged in court, she was not given an interpreter who could converse in Tamil nor was she given any legal representation.

“It is the court’s duty to provide an accused with an interpreter and a lawyer,” he said.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Beberapa persoalan timbul dalam pemikiran saya:

1. Mengapa sudah 51 tahun merdeka masih tidak fasih berbahasa melayu? Rasanya tidak relevan sekolah Tamil dibuka kerana melahirkan pelajar yang tidak fasih berbahasa melayu langsung.

2. Mengapa tidak ingat nombor IC? Adakah kerana dia tu bukan warganegara malaysia?

3. Mengapa boleh pulak ic hilang dan tidak buat report?

Kesimpulan yang saya boleh buat, dari pandangan saya tidak mustahil dia ini pendatang tanpa izin kerana banyak dolak-dalih yang dikemukan. Tak faham bahasa melayu, tak ingat ic lepas tu ic hilang? Di mana logiknya? dan seperti biasa kaum back up kaum..

Mengapa orang melayu begitu bersungguh mahukan 13 may 1969 berulang kembali?

Kita melihat situasi hari ini, keadaan Negara sudah tidak aman lagi kerana sudah dibanjiri fitnah, hasutan dan sebagainya. Isu saman menyaman serta report mereport juga tidak habis-habis lagi sehingga sekarang dan masih tiada apa-apa tindakan yang diambil ke atas individu tersebut terutamanya keturunan bangsa pendatang. Hanya bangsa melayu sahaja yang diambil tindakan. Betul apa yang dikatakan Tun Mahathir, apabila pemimpin kita lemah maka dia tidak dapat mempertahankan kita.

Jika kita memasuki blog keturunan bangsa pendatang ini, mereka tidak habis-habis mengutuk orang melayu dan pemimpin melayu lain. Mereka begitu sepakat mengutuk bangsa melayu tetapi orang melayu tetap diam dan bersabar. Tetapi apabila orang melayu mula bercerita tentang fakta sejarah, mereka ini (keturunan bangsa pendatang) bukan main marah lagi. Segala media berbahasa CINA digerakkan untuk memberi tekanan kepada kerajaan. Selepas PRU yang lalu, peristiwa keturunan bangsa pendatang yang suka mempersoalkan perlembagaan terutamanya fasal hak istimewa orang melayu dan agama islam. Tidak lupa juga ada segelintir wakil parlimen yang begitu ego tidak memakai pakaian rasmi ketika perasmian dewan negeri. Kita lihat orang melayu tidak memberi penentangan sehangat atau sehebat media-media mereka. Apakah orang melayu berasakan tindakan sedemikian hanyalah sia-sia atau tindakan mengangkat senjata sebenarnya paling mujarab untuk mengajar orang yang tidak menghormati kita? Anda boleh fikirkan dan tanya dalam hati anda.

Kita lihat orang melayu tetap bersabar juga. Tiada tindakan yang diambil hanya melaporkan kepada polis tetapi sampai sekarang tiada apa-apa tindakan dari Polis. Masih kita ingat lagi bagaimana umat islam membantah penganjuran Forum memeluk islam, ramai pemimpin keturunan bangsa pendatang ini mahu orang melayu yang hadir ditangkap masuk ke dalam ISA. Mengapa mahu menggunakan ISA sedangkan mereka ini bersungguh-sungguh mahu mansuhkan ISA? Anda nilai sendiri.

Orang melayu sudah mulai hilang sabar. Mereka hanya perlukan hanya sedikit ‘spark’ untuk mewujudkan balik peristiwa yang mereka sendiri tidak mahu kerana dengan cara itu sahajalah dapat mengajar keturunan bangsa pendatang bahawasanya jangan memijak menindas mereka.

Kita lihat berapa ramai student melayu tidak mendapat kerja kerana perlu menggunakan bahasa mandarin. Berapa ramai peniaga melayu ditindas. Berapa ramai ahli agama menahan sabar dengan tindak-tanduk keturunan bangsa pendatang ini mencampuri urusan agama islam. Berapa ramai pekerja melayu yang ditindas di company CINA dengan isu pemakaian tudung serta gaji berlainan. Kita lihat mereka semua ini ada anak-anak dan anak-anak ini telah diajar tentang sikap bangsa pendatang ini. Cuma orang melayu yang gila kuasa dan duit sahaja sanggup bersekongkol dengan bangsa keturunan pendatang ini.

Orang melayu tidak kisah hidup susah kerana mereka pun memang hidup susah. Mereka tidak mempunyai asset yang banyak seperti keturunan bangsa pendatang. Punyai rumah besar-besar, kedai-kedai, gudang-gudang, kilang-kilang dan sebagainya. Anak-anak bangsa melayu tidak diajar hidup mewah, Mereka boleh survive jika Negara ini berlaku huru-hara ataupun seluruh asset ekonomi Negara ini diangkut keluar dari Tanah melayu ini oleh bangsa keturunan pendatang ini.

Apabila saya menyusuri melawat negeri-negeri melayu bermula dari Johor sampai ke Selangor. Sudah mula kedengaran ketidak puasan hati orang melayu terhadap bangsa keturunan pendatang ini. Pemandu Teksi terutamanya banyak memberitahu saya sikap kurang ajar bangsa keturunan pendatang ini. Mereka juga menyatakan orang melayu terutamanya dari Johor dan Melaka sudah mula mengajar, menyuruh dan melatih anak-anak mereka supaya pertahankan Negara ini. Di Selangor dan Perak juga sudah ada sesetengah kawasan perumahan sudah mempunyai aktiviti silat untuk mengajar segenap lapisan masyarakat melayu tidak kira lelaki atau perempuan, tua atau muda.

Kita orang melayu tidak suka bergaduh tetapi jangan sampai menguji tahap kesabaran mereka. Mereka tidak kisah hilang harta benda demi mencapai matlamat mereka.

Orang melayu perlu bersatu. Jangan berharap pada pemimpin kita yang lemah. Kita yang berada dibawah perlu bersatu padu pertahankan saudara kita.

Sejarah membuktikan orang melayu tidak menunggu musuh (duduk di dalam kubu) untuk menyerang musuh tetapi pergi mencari musuh untuk diserang. Zaman Portugis, Belanda, British, Komunis dan rusuhan kaum 1969.

~ PEMBELA ~

CINA ni nak apa lagi..???

Author: Sutradari(Ahli Majlis Tertinggi)

Sometimes, I don't understand what more do you guys want? You want the Malays to share what's ours, but you never want to share yours with us. You want to take from us but you never want to give. In order to live in harmony, we have to give and take and not just take.

Simple examples:
1. Chinese employers would never promote a Malay to a Managerial level and above even if he is much more qualified and knowledgeabe than the rest of the Chinese employees. BUT, you want Malays to give higher ranks/posts to Chinese in government organizations.

2. You want to be called Malaysian and to be treated the same as Bumis BUT you refuse to practice National Language, like a true Malaysian citizen.

3. You want to be called Malaysian BUT you never want to accept the history of this land - the historical facts of Tanah Melayu, Chinese relationship with Communism or your great ancestors history of migrating to this land.

4. You want UiTM to be opened to Chinese BUT you never want to abolish your racist schools that instill racisme and separate your children from the Bumis and make it harder for us to accept you and vice versa. Deny all you want, but till you can tell the truth, there is no truce.

5. You want to be called a Malaysian BUT you don't really acknowledge our Sultan. In fact, you act as if the Sultan only belongs to the Malays and Chinese has nothing to do with them. I've met a Chinese who doesnt even know what Agong means.

6. Chinese-controlled banks would try hard not the help Malay entreprenuers BUT you want the government to help Chinese entrepreneurs all the same.

The truth is, you don't want to be a Malaysian, you just want to have the country all to you. You don't want to embrace Malaysian culture, national language, perlembagaan and our history - YOU JUST WANT CHINESE TO RULE MALAYSIA AND BE THE PM. That's all you want, isn't it?

Do you really think the Australian would let the Chinese become the head of their country one fine day - in ten or twenty years from now when the Chinese bred all over Australia? Or do you think the American can even imagine a Chinese President? Or British would accept an Indian PM?

Then why Malaysia must be different? Because you thought that Malays are inferior race and you are superior and therefore you should rule us???

You know, Chinese are very chauvinist. I know you know it but you don't care - that's how chauvinist you are.

My australian cousin once expressed her hatred towards the Chinese for thinking of themselves as Australians just because their grandfather migrated there some time ago.

One american movie starred by Edie Murphy once insinuated that Chinese are really racist and hate every other races. It said that Chinese only treat others well when others can give them business.

And for Indians, my English colleague has once expressed his hatred towards indians for behaving as if they belong in Britain more than the English themselves.

Maybe Chinese should learn some manners: You can't go to people's place and not respecting the host and expect the host to accept you as family.

The fact is: Chinese never respect others but expect others to respect them. Chinese never respect others cause its not included in their teachings and their culture. They will throw their elderlies in the old folk homes. They will leave their children in the care of the babysitters for all week. They don't believe in God, they just believe in money.

But then, my last word is that: NOT ALL CHINESE ARE LIKE THAT - IN MY OWN CIRCLE OF PEOPLE, THE RATIO IS ABOUT 5 OUT OF 40 CHINESE ARE REALLY CONSIDERATE, TOLERANT AND KIND PERSONS.

Then again, NOT ALL MALAYS ARE PERFECT TOO. Some Malays are really racist. They are mostly those in PAS but somehow for the sake of power (which actually belongs to DAP), they started to sound ridiculously open lately and not racist anymore.

I still remember how I defend the Chinese from PAS some time ago. This is because UMNO Malays used to be the ones that are not racist, untill lately that they started to sound like it.

Why? Because they can't take it anymore with the Hindraff and Majlis Peguam and then, the Chinese not wanting to accept fact as being the immigrant - long time ago and purposely create havoc by jumping up and down for nothing.

There's nothing wrong with the fact, we all do accept that you are a Malaysian now but why can't you accept the Malaysian historical fact that your great ancestors are immigrant to this country? And why must you deny the fact of the social agreement? Why try to change history if you don't have any evil agenda towards the Malays and the country?

This NEP and social agreement things are not worth a fuss. The Chinese are not satisfied with it. But then, the Malays are also not satisfied with a lot of things - especially the economy. We never blame the Chinese though, we accept the facts that Malays are not a good money maker as compared to you. The NEP is not taking anything away from the Chinese, it's just merely trying to create a base for the Malays. If it fails, then what is your problem? It's the Malays problem. It never give you any harm, the proof is that the Malaysian economy still belongs to you. Even you said so. So isn't that not enough? Why so greedy? You want more, you just want everything, right?

In a multi-racial country, you can't satisfy everybody, you can't make everybody happy. Malays are not satisfied, Chinese are not satisfied and Indians are not satisfied in different ways and issues. That means that the system is doing an acceptable justice to everybody. If one of these three groups is truly satisfied, then, something must be wrong somewhere as it would surely means a great dissatisfaction of the other two groups.

You know, Malays are known as very tolerant people, that is why you are where you are today. But then, the Chinese started to assume that tolerant also means stupid and that is why you are trying so hard to take over everything from us. Now, bear this in mind, that MALAYS WOULD OPENLY ACCEPT ANYBODY AS FAMILY AND SHARE EVERYTHING WITH THEM. But please, respect us, our rights, our limits. There is nothing in the world that has no limit accept the power of Allah. So, when people are willing to share their belongings with you, you have to share yours with them too. You have to give and take, didn't your mother teach you that? Or does it only applies to your own kind????

Now, I don't like all these racial discussions. I would love to have equality with all Malaysians - with a condition that they are truly Malaysian by heart, in culture, language, history, education...and everything. Enough said. Now, why don't we just unite and get rid of Dollah Badawi once and for all, and we can continue to live in harmony again. About Dato' Ahmad Ismail - if anybody want him to apologize then show us prove that the Chinese great -great-great grandfathers are not immigrants to this country once upon a time ago. Fair, right?

(source: KMU)
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Itu adalah sebenarnya suara keseluruhan orang melayu terhadap bangsa CINA. Terima kasih sutradari kerana fakta ini.

~ PEMBELA~

Punca 300,000 Cina terkorban

Punca 300,000 Cina terkorban

KUALA LUMPUR 7 Sept. - Sebanyak 300,000 orang Cina yang terkorban di negara ini sebelum kemerdekaan 1957 sebenarnya mempertahankan British yang menjajah Tanah Melayu, menurut ahli-ahli sejarah. Menurut kajian sejarah, 300,000 orang Cina terkorban semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu kerana Jepun dan China berperang sejak tahun 1937 dan pertelingkahan antara dua bangsa itu merebak ke Tanah Melayu. Profesor Sejarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Nik Anwar Nik Mahmud berkata, kenyataan Setiausaha Agung MCA, Ong Ka Chuan kononnya 300,000 orang Cina mati mempertahankan negara ini adalah tidak benar, sebaliknya mereka mempertahankan kerajaan British ketika itu. Katanya, orang Cina yang mati semasa pendudukan Jepun kebanyakannya adalah penyokong Parti Komunis Malaya (PKM) yang telah membuat pakatan dengan British. "Perlu dijelaskan bahawa matlamat PKM bukan untuk mempertahankan negara ini tetapi untuk menjaga kepentingan dan keselamatan mereka. "British dan PKM telah membuat perjanjian bahawa orang Cina akan diberikan kerakyatan Tanah Melayu jika mereka membantu menentang Jepun dan tentera Jepun pula membunuh orang Cina kerana mereka dianggap sebagai tali barut British,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini. Nik Anwar berkata demikian untuk membetulkan kenyataan Ka Chuan yang mendakwa orang Cina di Malaysia mendapat kerakyatan kerana berkorban nyawa mempertahankan negara ini. Ka Chuan mendakwa, 300,000 orang Cina mati kerana mempertahankan negara ini semasa pendudukan Jepun pada 1940-an. Pensyarah Pembangunan Sosial Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, dua fakta sejarah yang tidak boleh diubah ialah orang Cina yang mati semasa pendudukan Jepun berjuang untuk diri sendiri. "Orang Cina semasa pendudukan Jepun merupakan penduduk Tanah Melayu yang paling banyak diseksa dan dibunuh oleh tentera Jepun. "Tentera Jepun menganggap orang Cina sebagai tali barut British dan mereka juga dibunuh kerana memberi sumbangan kepada Tanah Besar China semasa peperangan Cina-Jepun," katanya. Menurut beliau, orang Cina di Tanah Melayu ketika itu kebanyakannya melarikan diri ke hutan dan menyertai PKM yang mempunyai perjanjian dengan British untuk menentang tentera Jepun. Ahmad Atory menegaskan fakta itu tidak boleh diubah dan sebarang tindakan untuk mengubah sejarah dengan menyatakan 300,000 orang Cina mati mempertahankan negara ini adalah tidak benar sama sekali. "Jangan buat kenyataan yang menyalahi fakta sejarah. Sejarah tetap sejarah dan tidak boleh diubah," katanya. (sumber: utusan online)

------------------------------------------------------------- -----------------------------------

Macam mana diorang nak defend kata mereka ini bukan bangsa pendatang sedangkan BRITISH SENDIRI MENGATAKAN MAHU MEMBERI KERAKYATAN KEPADA MEREKA JIKA MEMBANTU MEREKA.. Jika British hendak memberi kerakyatan bermakna mereka ini bukanlah rakyat tempatan. Orang melayu perlu berhati-hati kerana agen-agen komunis dan pusat-pusat serta alat-alat propaganda telah digerakkan untuk mengubah sejarah melayu termasuklah sejarah kata melayu bukan dari Tanah Melayu walhal Indonesia belum terbentuk lagi ketika itu. Kita perlu defend sejarah melayu dari ditukar bangsa pendatang ini..

No Tarawih for China Muslims

IslamOnline.net & News Agencies

Local governments issued orders to stop Uighur Muslims from performing their rituals during Ramadan on claims of preventing violence. (Google)BEIJING — Muslims in China's far northwest region of Xinjiang are banned from performing Tarawih prayers, special nightly prayers performed during the holy fasting month of Ramadan, with men prevented from growing beards and women from covering their faces, in the latest restrictions on China's Muslim minority.

"We must timely warn and stop religious believers from organizing and planning large scale prayer groups and prevent any large crowd incidents that could harm social stability," said a notice on the Xinhe county website cited by Agence France-Presse (AFP) on Friday, September 5.

Orders were issued by local governments this week to stop Uighur Muslims from performing their rituals during the fasting month on claims of preventing violence.
The orders prohibit government officials, Communist Party members, teachers and students from observing the dawn-to-dusk fasting month.

"Any person caught forcing another to observe Ramadan would be punished," said a notice posted on Xinjiang's Zhaosu county website.
In some areas, Muslim men are banned from growing beards and women prevented from covering their faces with veils.

"For those that maintain beards and for the women who wear veils, we should take all effective measures to have them shave their beards and take off their veils," the Shaya government said, without elaborating on how this would be done.
The county government also stepped up patrols around mosques in the region.

"The handing out of religious propaganda in public places by any work unit or individual is banned," the Shaya government said.
"We must strictly prohibit the playing of any audio-visual tapes, loud speaker announcements and religious drum rituals that could disrupt the Ramadan festival."
Muslims worldwide began this week observing the holy fasting month of Ramadan, the ninth month of the Islamic lunar calendar.

During Ramadan, adult Muslims, save the sick and those traveling, abstain during daylight hours from food, drink, smoking and sex between dawn and sunset.
Muslims dedicate their time during the holy month to become closer to Allah through prayer, self-restraint and good deeds.

Draconian

The draconian Chinese religious restrictions on Uighur Muslims drew flak amid warnings of fuelling tension in the Muslim-populated region.
"We have heard of these types of measures on beards and veils, that Uighur party members and citizens who join the government are expected to distance themselves from overt cultural and religious expressions," said Phelim Kyne, a Hong Kong-based researcher for Human Rights Watch.

"But by putting them in black and white on government websites, they are showing that they have become much more concerned with the situation and are deepening the crackdown."
Dilxat Raxit, spokesman for the World Uighur Congress, warned that the restrictions would only increase tensions among Xinjiang's Muslim population.

"To publicly restrict Uighurs from observing the Ramadan fast is a serious act trampling on the religious faithful," the German-based Raxit said in a statement.
"At the same time this is only going to intensify the conflict (in Xinjiang)."
Uighur Muslims, a Turkish-speaking minority of eight million in northwest Xinjiang region, have long chafed under Chinese control.

Xinjiang has been autonomous since 1955, but continues to be the subject of security crackdowns.
Beijing views the region as an invaluable asset because of its crucial strategic location near Central Asia and its large oil and gas reserves

Prof. Zainal Kling.. 100% setuju dengan anda

Reaksi saling menghasut
Oleh zainal kling


Kasihan Datuk Ahmad Ismail dan Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa memohon maaf kepada kaum Cina Malaysia. Berapa banyak lagi agaknya orang Melayu atau pemimpin UMNO akan memohon maaf atas kesalahan mereka seperti mencabut keris dalam perhimpunan parti politik mereka sendiri, memperjuangkan 'ketuanan' mereka di tanah tumpah darahnya ataupun menjadi organisasi politik mempertahankan Perlembagaan Persekutuan negara mereka lalu dituduh perkauman (racist).


Inilah nasib organisasi politik yang menampakkan kelemahan semangat dan kepimpinan. Tidak lagi berdaya membentuk corak pemikiran bangsa dan menentukan arah tujunya malah dihina pula sebagai organisasi penghasut dan tunduk memohon maaf.


Sayangnya kisah 'menghasut' oleh Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera ini hanya dilaporkan oleh sebuah akhbar Cina dan tidak pun dijelaskan oleh penuturnya, yang sudah pasti amat ketakutan setelah dituduh sedemikian.


Bagi mereka yang faham akan laporan akhbar amat tahu bahawa apa yang diletak dalam tanda petikan kata belum tentu merupakan ucapan sebenar. Seringkali kata-kata dalam tanda petikan kata adalah ciptaan dan tafsiran penulis atau pelapor yang mendengar.


Walaupun seringkali mereka membuat rakaman namun dalam keadaan yang amat bising, bingit dan jauh dalam kempen pilihan raya atau malah ucapan dalam dewan sekalipun, ucapan sebenar belum tentu dapat didengar. Setiap patah perkataan yang diucapkan belum tentu dapat dirakam dengan jelas. Apalagi yang menulis dan merakam itu kurang mempunyai kefahaman bahasa khusus bahasa Melayu maka rakaman dan tafsirannya belum tentu tepat.


Oleh kerana memang sengaja terdesak untuk merakam kata-kata yang berbau hasutan seperti yang dituduh terhadap Ahmad itu maka apa saja didengar oleh pelapor seperti itu akan dicatat seperti yang ingin didengar. Ini memang menjadi suatu prinsip psikologi pendengaran dan pemikiran.


Walau apa pun keadaannya, perasaan dan pemikiran tentang 'keturunan pendatang', ke'pendatangan' dan 'kesamaan' adalah isu-isu yang amat runcing bagi orang Cina Malaysia dan diperkatakan oleh ramai orang Melayu kini.


Di mana-mana berlaku perbincangan tentang hal ini dan dalam pelbagai bentuk. Baik dalam percakapan biasa, perbahasan dan apa lagi dalam kempen pilihan raya.
Barangkali amat wajar diteliti beberapa perkara yang merupakan isu-isu itu untuk mencari kejelasan dan kewarasan. Kenapa ramai orang dan pertubuhan Melayu memperkatakan hal ini? Kenapa pula ramai orang dan pertubuhan Cina mempersoal hal ini?


Barangkali kita sedang menyaksikan proses hukum physic sedang berlaku: 'Bagi setiap tindakan, terdapat reaksinya'. Ini adalah hukum alam. Di mana saja suatu tindakan berlaku akan berlaku tindak balas. Jadi sikap orang Melayu seperti yang dilambangkan oleh Ahmad Ismail ialah reaksi orang Melayu yang membalas tindakan orang Cina mempersoal 'hak istimewa' orang Melayu/bumiputera atau 'kontrak sosial' yang selama setengah abad telah diamalkan dan diterima sebagai asas kehidupan sosial di Malaysia.


Jika orang Cina dan bukan Melayu/bumiputera dapat mempersoal 'hak istimewa' Melayu malah menjadikannya sebagai isu kempen Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) dan pilihan raya kecil di Permatang Pauh maka sudah pasti orang Melayu akan mempersoal isu yang sama dan sudah lama terlindung oleh undang-undang hasutan.
Justeru, jika prinsip physics tit-for-tat dapat difahami dalam rangka jaringan hubungan sosial yang amat erat dan rapat, malah sentiasa bersemuka pada setiap masa, maka orang Cina mesti sentiasa faham bahawa orang Melayu akan membalas sikap mereka yang amat perkauman juga itu.


Setakat ini orang Melayu sudah menunjukkan rasa amat tidak senang, malah marah terhadap sikap mempersoal hak istimewa Melayu, kedudukan Islam dan kontrak sosial yang dinafikan oleh bukan Melayu.


Dalam banyak hal, belum ada tindakan melapor kepada polis atau tindakan mahkamah dilakukan kecuali kes Karpal Singh yang mempersoal prerogatives Sultan Azlan Shah. Ternyata orang Melayu/bumiputera masih amat sabar tentang hal itu dan hanya menunjuk perasaan.
Namun kita sudah melihat betapa suhu hangat hubungan kaum dalam negara sudah meningkat sejak beberapa bulan terakhir ini. Tidak dapat tidak, jika orang Cina/bukan Melayu berterusan melakukan pelbagai persoalan yang melanggar Akta Hasutan maka orang Melayu akan juga terus melanggar undang-undang yang sama kerana ternyata pihak berkuasa tidak bertindak sewajarnya terhadap bukan Melayu.


Barangkali persoalan Ahmad berkaitan 'keturunan pendatang' dan 'persamaan' adalah perkara yang orang Cina/bukan Melayu harus sedia untuk menerima komentar dan ulasan itu sebagai petanda betapa tidak puas hati orang Melayu terhadap sikap dan tindakan rasis dan cauvinis mereka.


Yang pertama, memang benar orang Cina adalah keturunan pendatang. Ini fakta nyata dan bukan sejarah sahaja. Segala petanda dan jati diri yang dipertahankan adalah identiti dengan ciri-ciri 'keturunan kependatangan' Cina. Baik dari segi nama, bahasa, adat istiadat dan bentuk fizikal semuanya adalah petanda kependatangan dari negara asing.


Dalam hal ini dari China (atau India) dan sebagainya. Apakah orang Cina malu dipanggil Cina maka fakta sejarah itu mahu dilupakan. Ternyata tidak, malah dipertahankan bermati-matian.
Jadi, yang menjadi persoalan ialah sebutan 'pendatang' bagi seorang keturunan Cina atau keturunan pendatang, kerana datuk nenek memang pendatang ketika zamannya terdahulu. Bagi keturunan Cina sekarang memang benar mereka bukan lagi' pendatang'. Mereka adalah rakyat Malaysia keturunan pendatang yang lahir di Malaysia, menjadi rakyat dengan perjalanan undang-undang kerana salah seorang daripada ibu bapa mereka merupakan rakyat Malaysia.
Justeru, sebutan 'keturunan pendatang' itu tidak salah, memang wajar dan merupakan bukti sejarah. Yang salah ialah menyebut mereka sebagai 'pendatang'.


Jadi mempersoal kerakyatan seseorang rakyat Malaysia adalah salah dari segi undang-undang. Namun orang Cina mesti menerima bahawa mereka adalah 'keturunan' daripada golongan pendatang yang berada di sini untuk mencari rezeki atau sebagainya dan kemudian diterima sebagai rakyat dengan perjalanan perundangan.


Jika rakyat daripada keturunan yang mendatang itu tidak sudi mengakui akan kependatangan datuk nenek mereka dan menafikan fakta sejarah itu atau malah mengadakan hujah bahawa mereka tidak terlibat dengan persetujuan oleh datuk nenek mereka itu, maka apakah mereka ingin menafikan keputusan roh datuk nenek mereka untuk menerima undang-undang sedemikian.


Bagi seluruh rakyat Malaysia, kita perlu memahami keadaan sebenar. Pada saat ini hampir semua yang menjadi penghuni negara dan menjadi rakyat adalah atas perjalanan perundangan. Maka semuanya adalah rakyat bagi negara Malaysia.


Tidak dapat lagi kita menuduh seseorang yang lahir di sini kini sebagai pendatang, walau dari mana pun keturunan asalnya. Hanya yang baru datang dari segala pelosok dunia kerana desakan ekonomi atau sebagainya maka mereka itu pendatang.
Oleh demikian, kita harus berhati-hati tentang sebutan dan tuduhan yang mencabar kebenaran serta jati diri setiap rakyat demi keutuhan bangsa dan negara. Mana-mana pihak tidak boleh mempersoal yang lain seperti yang dilindungi oleh Akta Hasutan tanpa satu reaksi yang wajar dan reciprocal oleh satu pihak lagi.


Maka orang China/bukan bumiputera jangan mempersoal 'hak istimewa Melayu/bumiputera' atau hal-hal lain jika tidak mahu reaksi yang sama beratnya terhadap mereka. Inilah hukum alam yang sangatsangat reciprocal atau saling bertindak sifatnya.

(sumber:Utusan)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Betul apa yang diperkatakan oleh beliau. Polis tidak bertindak adil kepada bangsa melayu apabila berbicara tentang akta hasutan. Hanya orang melayu sahaja yang dikenakan tindakan tetapi bangsa pendatang pula tidak.